Quantcast
Channel: ARADON Ştirile judeţului Arad – ARADON
Viewing all 42178 articles
Browse latest View live

Termen limită la motorină

$
0
0

Cererile de plată aferente perioadei 1 ianuarie – 31 martie 2016 se pot depune până marţi, 3 mai 2016. „Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă (stabilită la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură, a cărui valoare unitară, determinată potrivit prevederilor art. 218 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, este de 1,7975 lei/litru” – precizează reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Arad. Beneficiarii ajutorului de stat achiziţionează cantităţile necesare de motorină şi solicită documentele fiscale de vânzare emise de furnizori pe numele acestora, în vederea efectuării lucrărilor mecanizate în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare. Cererile de plată se depun însoţite de mai multe documente specifice, pe sectoare. Indiferent de sectorul pentru care se solicită ajutor, solicitanţii depun şi declaraţia pe propria răspundere cu privire la încadrarea în categoria „firme în dificultate”, dacă au survenit modificări faţă de cea iniţială.


Reguli pe taxa de reabilitare a blocurilor din Arad

$
0
0

Se modifică şi se completează hotărârea „Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 90/2013 privind instituirea taxei de reabilitare termică şi a mecanismului de recuperare a sumelor avansate de Consiliul Local al Municipiului Arad, pentru blocurile de locuinţe finanţate prin Programul Operaţional Regional 2007-2013”. Consilierii locali sunt chemaţi să facă schimbări minore în acest act, cum e cazul direcţiilor care vor duce la îndeplinire prevederile hotărârii: „Direcţia Tehnică, Direcţia Economică, Direcţia Comunicare şi Direcţia Venituri a Municipiului Arad” şi modul clar de recuperare a sumelor împrumutate.

Odată pusă baza acestei taxe, arădenii vor putea apela la primărie pentru a-şi moderniza imobilele iar Primăria îşi va putea recupera banii cheltuiţi în avans pe reabilitare în numele proprietarilor. Totul în condiţiile în care proiectul iniţial vorbeşte de „instituirea taxei de reabilitare termică şi a mecanismului de recuperare a sumelor avansate de CLM Arad” pentru blocurile de locuinţe finanţate prin POR 2007-2013.  Cum va decurge totul? „Asociaţiile de proprietari vor aproba şi îşi vor însuşi, prin act adiţional la contractul încheiat în prealabil între Asociaţia/iile de proprietari şi Municipiul Arad, indicatorii tehnico-economici ai proiectului tehnic privind lucrările de intervenţie, durata de execuţie a lucrărilor şi cuantumul sumei reprezentând cota de participare la cheltuieli”. Dacă asociaţia de proprietari nu semnează actul adiţional, nu se vor demara etapele următoare şi se va trece la recuperarea cheltuielilor efectuate pentru elaborarea tuturor documentelor până în momentul refuzului asociaţiei, se arată în act. Tot acolo se arată şi faptul că în cazul neaprobării execuţiei lucrărilor, hotărârea motivată a Adunării generale a proprietarilor va fi transmisă CLM,  înaintea emiterii Ordinului de începere a lucrărilor.

Cine şi cum plăteşte

Cine hotărăşte cât trebuie să plătească proprietarii pe reabilitarea termică? „Stabilirea cotei contribuţiei la cheltuieli, aferent fiecărui apartament, se face de către preşedinte în funcţie de cotele-părţi indivize din părţile comune. Valoarea finală a reabilitării termice a blocului de locuinţe se compune din cheltuieli eligibile şi neeligibile, contribuţia asociaţiei de proprietari fiind în aceeaşi cotă procentuală de participare, indiferent de tipul cheltuielii. Serviciul Societăţi Comerciale, Monitorizarea Serviciilor de Utilităţi Publice va pune la dispoziţia Direcţiei Venituri tabelul care cuprinde contribuţia fiecărui proprietar la cheltuielile generate de lucrările de reabilitare termică, semnat de către fiecare proprietar şi preşedinte. Plătitorii taxei de reabilitare termică sunt proprietarii apartamentelor care sunt situate în blocurile de locuinţe care fac parte din programul de reabilitare termică. Fiecare proprietar are obligaţia ca, în termen de 30 de zile de la data comunicării de către Municipiul Arad a  valorii finale a proiectului, rezultată în urma aprobării de către AMPOR, să depună la Direcţia Venituri o declaraţie fiscală privind taxa de reabilitare termică datorată. Taxa de reabilitare termică va fi una anuală şi se va stabili în rate egale, începând cu anul în care se termină lucrările, dar numai după depunerea declaraţiei fiscale”, se arată în proiectul votat încă din 2013.

Alte reguli la taxă

Plata acestei taxe se va face anual până cel târziu în ultima zi lucrătoare a anului, pentru anul în curs, neplata la scadenţă generând majorări de întârziere, începând din ziua următoare expirării termenului prevăzut. În cazul înstrăinării apartamentului prin oricare din modalităţile prevăzute de lege, proprietarul are obligaţia achitării integrale a taxei de reabilitare termică, anterior înstrăinării. Ratele se plătesc în cinci ani.

De ce s-a luat această decizie ca Primăria să suporte cheltuielile ce revin proprietarilor, urmând să recupereze în rate de la aceştia banii, sub formă de taxe pe o perioadă de cinci ani? Pentru că, aşa cum se arată în expunerea de motive, „conform programelor de finanţare aprobate prin POR 2007-2013, finanţarea lucrărilor se face cu participarea proprietarilor într-un procent de 10-30%, la cheltuielile  eligibile şi neeligibile”, proprietari care, în marea majoritatea a cazurilor, nu au aceşti bani la dispoziţie. În plus, „pentru finanţarea execuţiei acestor proiecte, sumele iniţiale sunt avansate de către autorităţile administraţiei publice locale, după care sunt recuperate conform legislaţiei în vigoare”, spune legea. Hotărârea din 2013 a fost repusă pe tapet doar pentru că s-au terminat primele lucrări şi este necesară recuperera taxei de la proprietari, iar unele probleme în acest sens, din cauza reglementărilor ambigue, deja au apărut.

26 de blocuri

Programul de reabilitare termică a început la data de 30 decembrie 2012, termenul limită pentru terminarea tuturor lucrărilor fiind 30 iunie 2016. În cadrul acestui program au fost reabilitate termic 26 de blocuri. În ceea ce priveşte finanţarea lucrărilor de intervenţie  pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe (cheltuielile eligibile) aceasta se asigură astfel: 60% din fondurile structurale  şi de coeziune ale Uniunii Europene şi din alocaţii de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie,  40% din fonduri aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale, precum şi din fondul de reparaţii al asociaţiilor de proprietari.

Ca-n România: Indicatoarele se contrazic, la Curtici

$
0
0

Indicatoare care contrazic realitatea, la Curtici. Şi încă cum. Este vorba de panourile albastre pe care scrie numele orașului, montate pe drumul dintre Curtici și Sântana. Cel pe care scrie „Orașul Curtici/ Zonă de frontieră/ Bine ați venit” este vizibil șoferilor care ies din localitate, pe când cel pe care scrie „Orașul Curtici/ Zonă de frontieră/ Drum bun” este vizibil celor care intră în localitate.

Aceste panouri albastre au fost instalate de primărie, însă responsabilii locali nu știau de problemă. Contactat de Jurnal Arădean/ Aradon, viceprimarul cu atribuții de primar, Ioan Bogdan Ban, a fost surprins să afle de gafa celor care au pus panourile.

„Sunt montate de câțiva ani, eu așa le-am moștenit. Sincer vă spun că nici nu le-am citit, nu știu ce scrie pe ele”, a declarat Ban.

Edilul spune că va verifica situația, dar a lăsat să se înțeleagă că nu e o problemă urgentă pentru localitate: „Voi, ziariștii, căutați doar subiecte de scandal. Nu e asta  problema cea mai mare a orașului, poate nici nu au observat mulți (eroarea – n.r.)”. Cu siguranță nu au observat muncitorii care au executat lucrarea pe bani publici, dar nici cei care au recepționat-o.

Fără înghesuială la frontierele arădene

$
0
0

Weekendul de Florii a fost destul de liniştit la punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu Ungaria. Nu s-a înregistrat, aici, un număr mare de intrări în România, semn că românii nu se înghesuie să revină în ţară de Paşte. Un motiv pentru care românii care lucrează în străinătate nu revin în ţară în această perioadă ar fi că au avut liber de Paştele Catolic, majoritatea ţărilor în care lucrează românii fiind catolice. Reprezentanţii Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Arad spun că, în weekend, traficul s-a desfăşurat normal la frontiere, neînregistrându-se timpi de aşteptare în această perioadă. În weekend, aşa cum se întâmplă de fiecare dată, cele mai tranzitate Puncte de Trecere a Frontierei au fost Nădlac-Csanadpalota (de pe autostradă) şi Nădlac-Nagylak.

Aproape 43.000 de oameni pe autostradă

Ca să „vorbim” în cifre, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II- Csanadpalota pe sensul de intrare au tranzitat aproximativ 42.900 de persoane cu peste 16.100 de mijloace de transport, în timp ce pe sensul de ieşire din ţară au tranzitat frontiera aproximativ 29.990 de persoane cu peste 11.800 de mijloace de transport.
La Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac – Nagylak, pe sensul de intrare au fost înregistrate aproximativ 10.550 de persoane cu peste 2.600 de mijloace de transport, iar pe sensul de ieşire din ţară au fost înregistrate aproximativ 7.380 de persoane cu peste 4.200 de mijloace de transport.

Recomandări

În cazul în care traficul va creşte în zilele următoare, Poliţia de Frontieră Română îi sfătuieşte pe participanţii la trafic să tranziteze toate punctele de frontieră existente la graniţă, pentru a se preîntâmpina apariţia suprasolicitării unora dintre acestea. La frontiera cu Ungaria de pe raza judeţului Arad, Punctele de Trecere ale Frontierei care pot fi tranzitate sunt: Nădlac – Nagylak, Nădlac II- Csanadpalota, Turnu – Batonnya şi Vărşand – Gyula. De asemenea, Poliţia de Frontieră a pus la dispoziţia participanţilor la traficul transfrontalier numărul de telefon 021.9590, unde se pot semnala diferite aspecte despre modul în care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei.

Aplicaţia online

Pentru a veni în sprijinul participanţilor la trafic, Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat o aplicaţie on-line, disponibilă pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp, iar valorile afişate pot suferi modificări în funcţie de dinamica traficului în punctul de trecere respectiv, la un moment dat. Potrivit Poliţiei de Frontieră Române, timpul de aşteptare pentru efectuarea controlului de frontieră va fi monitorizat la nivelul tuturor punctelor de trecere şi va fi actualizat în aplicaţia respectivă.

Potrivit reprezentanţilor Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Arad, între 22 şi 25 aprilie, frontiera arădeană a fost tranzitată de peste 101.300 de persoane cu peste 39.000 de mijloace de transport.

Ce se vorbeşte în târg despre reţinerea lui Ciceac?

$
0
0

Primele probleme pe care Vasile Ciceac le-a avut cu păduricea situată la intrarea în oraş datează din 2009. Atunci, cu acordul majorităţii consilierilor locali, primarul a decis să modernizeze zona cu bani europeni. S-au pavat alei, s-au montat bănci şi stâlpi de iluminat, dar nimeni nu s-a prea bucurat de investiţie. În doi-trei ani, totul s-a distrus. Lucru care i-a nemulţumit pe nădlăcani.

Păduricea a rămas, însă, un punct de reper pentru oamenii locului, care spun că aici erau arbori seculari, ocrotiţi de lege. În iarna lui 2015 – se vorbeşte în târg – nişte localnici i-ar fi cerut primarului Ciceac permisiunea de a toaleta copacii din pădurice. Edilul ar fi fost de acord cu propunerea, dându-le voie acestora să ducă acasă crengile tăiate, pentru a se încălzi. Dar localnicii nu au toaletat, ci au tăiat copacii de la rădăcină. Peste 80 de arbori au fost retezaţi. „Masacrul” a fost filmat de către un consilier local, coleg de partid cu primarul. Filmuleţul – zice gura lumii – ar fi fost chiar prezentat în prima şedinţă de Consiliu Local unde, întrebat dacă el le-a dat voie oamenilor să taie arborii, Vasile Ciceac ar fi recunoscut că şi-a dat acordul.

Unii localnici îl bănuiesc pe acest consilier local că l-ar fi turnat pe Vasile Ciceac. Alţi cetăţeni sunt siguri că primarului i se trage de la unul din candidaţii liberali la Primăria Nădlac. Cert este că Vasile Ciceac a fost reţinut de oamenii legii, primarul fiind învinuit de abuz în serviciu, tăiere ilegală de arbori şi furt de material lemnos.

Remember

Vasile Ciceac este primar al oraşului Nădlac din anul 2004. Iniţial, conducerea judeţeană a PNL l-a susţinut pentru un nou mandat la Primăria oraşului. La mijlocul lunii martie, însă, Vasile Ciceac a anunţat că îşi retrage candidatura, în favoarea colegului său, consilierul judeţean Mircea Onea. Ciceac a promis că îl susţine cu toate puterile sale pe Onea şi a obţinut sprijinul partidului pentru a candida pe lista PNL pentru Consiliul Judeţean Arad. Un sprijin necondiţionat am putea spune, dat fiind că Vasile Ciceac se regăseşte pe locul 8 pe lista candidaţilor la CJ, depusă de PNL la Biroul Electoral Judeţean, luni, cam la aceeaşi oră când primarul de Nădlac era reţinut.

Aradul sub lentila literaturii

$
0
0

Vineri, 6 mai, va avea loc, la Arad, Colocviul Național al Revistelor de Cultură din România.

Dle Vasile Dan, la Arad, se vede treaba, primăvara culturală a venit devreme. Chiar în trombă. Mai întâi conferințele academice despre „Adevăr” („adevăr” cu sens lax, multiplu, cu sau fără ghilimele) susținute de unele vedete intelectuale postdecembriste cu priză la public: Horia-Roman Patapievici, G. Liiceanu și Mircea Mihăieș. Apoi o întâlnire confesivă cu prozatorul Mircea Cărtărescu, un răsfățat și el al publicului de astăzi, care și-a lansat noua sa carte, „Solenoid”. Inițiatorul acestora a fost, discret și modest ca întotdeauna, Cătălin Lazurca. În fine, au urmat aproape zece zile de festival „Doinaș” inițiat de poeta Lia Faur. A devenit deodată Aradul un loc privilegiat de pelerinaj cultural?

VASILE DAN. Orice proiect cultural (literar) de calitate este binevenit. E, se vede cu ochiul liber, o sete de cultură. Și nu doar la Arad. Ea, cultura, a fost evacuată din spațiul public în ultimele, aproape, trei decenii. A fost substituită de politică. Mai degrabă de politichie. Trăim o nevroză politică nonstop. Asta nu-i în regulă. Așa că, precum în vremurile dificile de dinainte de 1989, iarăși cultura tinde să devină un refugiu. O alternativă. Ea ar trebui să fie însă o dimensiune normală a vieții, nu una de avarie. Așadar, e bine că în Arad există evenimente culturale. Ele trebuie încurajate. Cu o mică precizare: Aradul nu doar consumă cultură, ci și produce!

Cum, în ce condiții credeți că trebuie încurajate proiectele culturale?

VASILE DAN. Întâi: ele trebuie finanțate transparent. Se vorbește despre sume colosale, drepturi de autor, cu care sunt momiți aceiași autori din afara Aradului. Drepturile de autor provin din bugetul local. Ele trebuie făcute cunoscute prin presă de către organizator. Doi: evenimentele să nu fie, pe dedesubt, tot politice. Bunăoară să nu fie publicul manipulat cu „idei colorate politic” în preajma alegerilor. Trei: importul acesta de intelectuali din afara Aradului să nu ia, ca până acum, forma perversă de contracarare a valorilor și personalităților culturale locale, de disprețuire și marginalizare a acestora. De regulă numele bune din Arad sunt excluse din scenariul evenimentului, lipsesc de pe afiș sau li se rezervă un rol umilitor. De unde formula stupidă: „scriitori arădeni”. Fără nume, fără prenume. Înainte li se spunea la fel: „cenacliști”, „condeieri locali”. Numai că unii dintre ei (vor putea fi surprinși culturnicii numiți mai nou manageri) au cote valorice mai înalte sau cel puțin egale în Dicționarul Academiei sau în Istoria literaturii lui Nicolae Manolescu decât eminențele invitate. Patru: evenimentele culturale să nu fie instrumentate doar pentru un sigur scop: să-l urce pe soclu pe organizatorul lor.

Scriitorul Vasile Dan a participat la evenimentele despre care discutăm aici?

VASILE DAN. Da. Desigur. Cu Mircea Cărtărescu sunt prieten de câteva decenii. El însuși a invocat în cuvântul său de la Arad relația noastră literară, veche și trainică. Cu Horia-Roman Patapievici am fost pe aceeași listă, la sfârșitul anului 2015, nominalizat la „Cartea anului” de „România literară”. Pe afișul „Doinaș” al doamnei Lia Faur nu am fost inclus. Nicio pagubă. De altfel pe el erau 16 portrete de autori dintre care, cred, doar doi membri ai Uniunii Scriitorilor. Întâmplător, amândoi arădeni: Andrei Mocuța și T. S. Khasis. Celelalte nume, cu vreo două excepții, erau de pe facebook. Cu toate acestea, am fost la întâlnirea cu criticii Eugen Simion și Mircea Martin, la lansarea unei cărți inedite (pentru copii) rămasă în manuscris a lui Ștefan Aug. Doinaș, la Biblioteca Județeană, apoi la o lectură publică la Colegiul „Ghiba Birta”.

Urmează Colocviul Național al Revistelor de Cultură din România de vineri, 6 mai a. c., ora 10, organizat de USR, filiala din Arad în colaborare cu revista „Arca”, editată de Centrul Cultural Județean în sala festivă a CJA…

VASILE DAN. Da, va veni la Arad, precum în cei doi ani precedenți, toată floarea cea vestită a literaturii române de astăzi. Peste 20 de reviste literare reprezentate la vârf și peste 60 de scriitori. De la Chișinău până la Arad. Scriitorii din Arad sunt pe afiș, ca întotdeauna.

Care este tema Colocviului? Ce alte amănunte ne puteți da despre el?

VASILE DAN. Tema din acest an este una oarecum previzibilă. Ea este formulată astfel: „Vitalitatea unei instituții – revista literară”. Menționez că moderatorul colocviului va fi, precum în anii trecuți, criticul literar Nicolae Manolescu. E un argument suplimentar în favoarea seriozității și interesului maxim pe care îl stârnește acest Colocviu considerat de altfel de către Uniunea Scriitorilor din România cel mai important din țară în acest sezon.

Vă dorim succes și promitem să informăm cititorii noștri interesați de eveniment atât în preajma lui, cât și, mai ales, după.

Lectură publică la Jelen

Vineri, 6 mai, ora 17, la Casa de presă Jelen, de pe strada Eminescu, iubitorii de poezie vor avea ocazia rară să asculte poezie bună în lectura unor autori comentaţi în toate dicționarele și istoriile literare de astăzi. Vor citi: Ion Mureșan și Adrian Popescu (Cluj), Robert Șerban (Timișoara), Dumitru Crudu (Chișinău), Lucian Vasiliu (Iași), Gellu Dorian (Botoșani), Gabriel Chifu și Nicolae Prelipceanu (București), Gabriela Gheorghișor (Craiova), Ioan Moldovan și Traian Ștef (Oradea), George Vulturescu (Satu Mare), Olimpiu Nușfelean (Bistrița), Aurel Pantea (Alba Iulia), Paulina Popa (Deva), Adrian Alui Gheorghe (Piatra Neamţ), Ioan-Radu Văcărescu (Sibiu). Lor li se vor alătura absolut toţi poeţii din Arad prezenţi.

La Salonul de Carte de la Novi Sad

$
0
0

La invitaţia Universităţii din Novi Sad şi a Societății de Limba Română din Serbia, o delegaţie a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, formată din conf. univ. dr. Eugen Gagea, prof. Vasile Man şi lect. univ. dr. Virgiliu Jireghie a participat, zilele trecute, la Salonul Internaţional de Carte de la Novi Sad, făcându-se şi o donaţie de carte pentru Departamentul de Limba Română din Cadrul Universității din Novi Sad.

Cu acest prilej, conf. univ. dr. Eugen Gagea a transmis celor prezenţi, din partea preşedintelui prof. univ. dr. Aurel Ardelean şi a rectorului prof. univ. dr. Coralia Cotoraci succes deplin lucrărilor, evocând fructuoasa colaborare dintre U.V.V.G. Arad, Universitatea din Novi Sad şi Societatea de Limba Română.Novi Sad 2

În cadrul elevat al Salonului de Carte, a prezenţei unui numeros public iubitor de cultură, cadre didactice universitare şi studenţi, a fost lansată cartea Opinii şi reflecţii, volumul II – Studii asupra prozei româneşti din Voivodina, de Virginia Popovici, Editura Libertatea, Panciova, 2016, despre care, în intervenţia sa, conf. univ. dr. Eugen Gagea a făcut aprecieri deosebite.

Prof. Vasile Man a prezentat revista Studii de Ştiinţă şi Cultură, vol. XII, nr. 1 – martie 2016, revistă înscrisă în mai multe baze de date internaţionale, acreditată ştiinţific de către CNCS, categoria B, domeniul Filologie, apreciată internaţional, fapt confirmat de înscrierea acestui prim număr – martie 2016 pentru evaluare ISI de către BDI Thomson, cât şi cuprinderea recentă a revistei în BDI The Linguist List, Universitatea Indiana, SUA.

S-a remarcat cu acest prilej contribuţia departamentului de Limba Română din cadrul Facultăţii de Filologie a Universităţii din Novi Sad la susţinerea, în cadrul revistei, a secţiunii Limbă şi cultură Slavă – Limbă şi cultură românească (coordonator dr.Virginia Popovici).

Un loc aparte au ocupat discuţiile despre apariţia noii reviste, semestriale LOGOS, editată de Societatea de Limba Română din Voivodina în parteneriat cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

Album foto

Lect. univ. dr. Virgiliu Jireghie a prezentat noul său album foto „Arad, mon amour”, apărut la „Vasile Goldiş” University Press 2016, despre care, prof. univ. dr. Aurel Ardelean arată în prefaţă, că „Expoziţiile tematice ale artistului fotograf dr. Virgiliu Jireghie sunt adevărate pagini de istorie a culturii păstrate” în valoroase albume de artă.”

Lacul din Pădurice, o soluţie nepotrivită

$
0
0

Ciprian Luca, președintele asociației „Vatra arădeană”, susține demersul societății civile privind amplasarea corespunzătoare a Monumentului Marii Uniri, înainte de aniversarea a o sută de ani de la împlinirea visului de secole al românilor. Totodată, însă, Luca susţine că nu doar el, ci şi asociaţiile şi fundaţiile implicate în realizarea şi amplasarea Monumentului Marii Uniri la Arad consideră că intenția actualei administrații de a ridica Monumentul pe lacul Pădurice este total nepotrivită, din mai multe considerente care, de-a lungul timpului, au fost aduse la cunoștința atât a opiniei publice cât și a forurilor competente de către mai multe asociații și fundații care sunt interesate de acest subiect.

Nici sculptorul nu vrea

„În urma discuțiilor cu reprezentanții asociațiilor și fundațiilor componente ale societății civile care s-au implicat în rezolvarea problemei amplasării corespunzătoare a Monumentului Marii Uniri la Arad, am luat act de faptul că este nevoie de o regândire a conceptului inițial propus de administrația locală arădeană. Lacul Pădurice este total necorespunzător pentru un monument de o asemenea anvergură, din mai multe motive dintre care amintesc costul mult mai mare decât cel al unei soluții pe uscat, faptul că monumentul nu ar putea fi pus în valoare de locația lacustră, fiind și sub nivelul solului, în loc să domine peisajul și fiind lipsit de vectori de comunicare care să elogieze contribuția înaintașilor la realizarea actului Marii Uniri. Chiar și autorul monumentului, artistul plastic Florin Codre, s-a arătat nemulțumit de soluția amplasării pe lac. În numele asociației „Vatra arădeană”, care s-a alăturat celorlalte asociații și fundații interesate de Monumentul Marii Uniri, solicit găsirea unei variante mult mai potrivite, cu vizibilitate maximă, cum a fost cea a locului pietrei de temelie puse de un președinte al României în fața Catedralei Ortodoxe din zona Podgoria”, a declarat Ciprian Luca. Dealtfel, subliniază el, „mi s-a părut de bun simţ observaţia cuiva, nu mai ştiu a cui, legată de modul în care vor fi organizate manifestările. Dacă lacul nu este îngheţat pe 1 Decembrie, se vor oficia slujbe şi se vor depune coroane la 200 de metri de monument? Dacă este îngheţat, cine garantează siguranţa participanţilor ?”.

Candidatul independent la Primăria Aradului, susținut de Alianța pentru Arad compusă din PRU și UCDR și de PSRO, este gata să implementeze soluția potrivită pentru a întâmpina centenarul Marii Uniri cu Monumentul dedicat acesteia ridicat la Arad. „Este datoria noastră de a elogia sacrificiile înaintașilor care au pus în practică acest moment de mare însemnătate pentru națiunea română. Soluții există și eu am determinarea de a le aplica neîntârziat, pentru a aniversa o sută de ani de la înfăptuirea Marii Uniri așa cum se cuvine, în respect și stimă față de eforturile celor care au realizat acest act istoric măreț”, a declarat Ciprian Luca.

„Dacă lacul nu este îngheţat pe 1 decembrie, se vor oficia slujbe şi se vor depune coroane la 200 metri de monument?” Ciprian Luca


Trupa Azucar, Premiul de Diamant în Serbia

$
0
0

Trupa de dans sportiv „Azucar” (clasele IX-XII), coordonată de prof. Ioana Lung, a urcat de două ori pe prima treaptă a podiumului la categoriile standard show  şi show dance , la competiție participând în jur de 800 de concurenți.azucar

Primarul Ciceac, dus la arestare

$
0
0

Marţi dimineaţa, în jurul orei 8:20, Vasile Ciceac, primarul oraşului Nădlac, a fost adus, sub escortă, la Judecătoria Arad. Aici, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad vor înainta instanţei propunerea de arestare preventivă a primarului Ciceac sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, furt de material lemnos, tăiere ilegală de arbori. Rămâneţi pe www.aradon.ro pentru a afla decizia instanţei.

Gimnastele de la Palat, calificate la Europene

$
0
0

Echipa de gimnastică aerobică „Gymteam” a câștigat recent patru locuri I, un loc II și premiul special din partea MLTSZ, la Concursul Național de Gimnastică Aerobică „Cupa Baraoltului” din județul Covasna. Rezultatul le-a adus sportivelor calificarea la competiția europeană ce se va desfășura în perioada 1-3 iulie în Leva (Slovacia). „Cu acest concurs a început perioada competițională pentru sportivele de la Palat, următoarea competiție fiind la Chișineu-Criș, în 7 mai. Fetele muncesc din greu pentru a obține cât mai multe premii și locuri fruntașe în competițiile care urmează”, a spus prof. Elza Fărcuţa, profesor coordonator Cercul Gimnastică aerobică. Gimnastele de la Palat au concurat la clasele V-VI, VII-VIII şi IX-XII, la categoriile trio, grup și dance aerobic, la competiție participând numeroase echipe din țară și din Ungaria.

După ani de „secetă”, Vinga şi-a schimbat „faţa”

$
0
0

„Eu pot să spun că doar un an am avut bani la dispoziţie pentru investiţii din cei patru ani de când conduc primăria din Vinga. Pentru că în primii trei ani de mandat am tras ponoasele vechii conduceri”, îşi începe povestea Ioan Negrei, primarul din Vinga. Despre ce vorbeşte? Despre faptul că fosta echipă de conducere a comunei a băgat primăria în datorii uriaşe care, timp de trei ani de zile, au fost plătite de actuala conducere. Şi acum, în al patrulea an de mandat, în Vinga au început să apară investiţiile. „Se vede şi în lucrările din comună faptul că, în sfârşit, avem bani de investiţii. Pe lângă asfaltarea străzilor din comună şi a drumului comunal 98 Vinga-Felnac, am demarat multe alte investiţii realizate din fonduri proprii”, spune Negrei.

Se asfaltează puternic

Una dintre cele mai importante lucrări pe care şi le-a propus să le realizeze primăria Vinga este modernizarea drumului comunal care leagă Vinga de Felnac. „Contractul a fost semnat, am dat şi ordinul de începere a lucrărilor şi, cel mai probabil, în ultima săptămână a lunii aprilie vor demara deja lucrările”, spune primarul. Practic, vorbim despre un proiect care îşi propune modernizarea a şase kilometri de drum comunal şi care are o valoare de trei milioane de lei. Dacă vorbim despre asfaltarea străzilor interioare, Ioan Negrei ne explică situaţia printr-o comparaţie: „Până în anul 2012 în Vinga au fost asfaltate străzi pe o lungime de aproximativ un kilometru. Din 2012 şi până acum am asfaltat şase kilometri şi mai avem contract pe alţi 6,5 kilometri. Am primit promisiuni din partea Ministerului Dezvoltării că proiectul va fi plătit în întregime şi, totodată, finalizat într-o perioadă cât mai scurtă”. Şi trotuarele au fost o ţintă a actualei administraţii. Anul trecut a fost încheiat un proiect pe fonduri europene, iar anul acesta a continuat realizarea de trotuare din fondurile bugetului local. „În luna mai, cel mai probabil, vor fi deschise liniile de finanţare pe fonduri europene şi ne-am propus să depunem un proiect de un milion de euro care vizează modernizarea trotuarelor pavate. Până acum avem aproximativ doi kilometri de trotuare pavate, în special în centrele satelor Mailat, Mănăştur şi Vinga, în jurul şcolilor şi a bisericilor”, spune primarul Ioan Negrei.

Se continuă proiectele începute

Ce vrea să facă mai departe primarul din Vinga? „Vreau să continuăm proiectele începute. Mi-am propus ca anul acesta să închid problema fondului funciar. Vinga este o localitate cu probleme funciare multe, mai avem 200 hectare de pus în posesie. Vreau să fac apel la persoanele care au astfel de probleme să aibă răbdare, că lucrurile se vor rezolva”, a anunţat Ioan Negrei. O altă dorinţă a administraţiei locale din Vinga este alocarea de locuri de casă pentru tineri. „Comuna noastră este împrejmuită de păşune şi este destul de greu să implementăm proiectul de alocare a locurilor de casă. Dar şi aici, cu răbdare şi înţelegere, vom rezolva situaţia”, a mai declarat primarul. Totodată, potrivit calculelor lui Ioan Negrei, în perioada următoare toate străzile comunei din cele trei sate ar putea fi asfaltate. „Vorbim despre o perioadă scurtă, de 2-3 ani”, crede primarul.

Şi proiecte de suflet

Tot în Vinga au fost implementate cinci proiecte europene care vizează asistenţa socială. „Aceste proiecte se adresează la cel puţin 200 de copii, bătrâni şi alte categorii de persoane defavorizate. Avem o cantină socială, îngrijire la domiciliu a bătrânilor, curăţenie la domiciliu şi un centru de meditaţii pentru copii”, a explicat Ioan Negrei.

Ultimul strat la parcarea de la Eternitatea

$
0
0

Lucrările pentru realizarea locurilor de parcare au debutat pe 23 noiembrie 2015, când pomii din parcare, situaţi la o distanță apreciabilă unul de celălalt, au fost delimitați cu borduri, iar stratul de nisip a fost adus și așezat. Acum, în aprilie 2016, la cinci luni distanță, muncitorii ajutați de utilaje și cilindri compactori au ajuns la ultima parte a lucrării și anume așezarea ultimului strat de asfalt. În curând, arădenii își vor putea parca decent autoturismele lângă Eternitatea.

Autospecială SMURD implicată într-un accident pe Andrei Şaguna

$
0
0

Autospeciala SMURD al Detaşamentului de Pompieri Arad se îndrepta spre o urgenţă medicală când a fost implicată într-o coliziune cu un autoturism marca Mercedes. Unul dintre membrii echipajului, o asistentă medicală, este suspectă de fractură la mână.


UPDATE: Accidentul a avut, potrivit primelor cercetări efectuate la faţa locului de poliţişti, din cauza neacordării de prioritate.
„Din primele cercetări efectuate la faţa locului s-a stabilit că un bărbat în vârstă de 27 de ani din Arad, în timp ce conducea un autoturism pe strada Aron Cotruş, ajungând la intersecţie cu strada Andrei Şaguna, a pătruns în intersecţie fără a acorda prioritate de trecere unei autospeciale SMURD condusă de un bărbat de 39 de ani din Zimand Cuz, cu care a intrat în coliziune. Autospeciala avea în funcţiune semnalele acustice şi luminoase”, a declarat inspectorul de poliţie Lorena Pîrvulescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad.

Florin Truţ se retrage din cursă

$
0
0

„ Am sperat până în ultima zi, premergătoare expirării termenului depunerii candidaturilor pentru alegerile locale din data de 05 iunie, că rațiunea va învinge și că se va reveni la normalitate. Că se va lua hotărârea – de bun simț – ca alegerile locale să se desfășoare în două tururi, așa cum se întâmplă în mai toate țările civilizate. Am sperat că dacă nu au făcut-o aleșii, din varii motive, evidente, dacă nu a făcut-o executivul, o va face Curtea Constituțională. Până aseară nu s-a luat nici o hotărâre. Prin urmare, ținând cont și de sondajele preelectorale, care arată că atât partidele mici cât și, mai ales, candidații independenți, sunt clar dezavantajați de actualul model de vot, am luat decizia de a mă retrage din cursa pentru Primăria Arad, lăsând o șansă în plus celorlalți candidați. Deși știam că pornesc cu șanse mici în cursa pentru Primăria Arad, m-a emoționat atașamentul celor aproape 2000 de arădeni care mi-au acordat sprijinul lor pentru a putea candida, semnând pe listele mele de susținători… Lor le mulțumesc, în primul rând, și-i asigur de toată considerația mea, fără a-i îndemna să voteze pe unul sau pe altul dintre candidați, așa cum au făcut-o alți virtuali candidați care s-au retras din cursă înaintea mea. Arădenii au dobândit în sfertul de veac scurs de la revoluție suficientă experiență pentru a nu fi înșelați! Îmi pun toate speranțele însă, că vor vota un PRIMAR așa cum mi-am propus eu să fiu. Un primar care să iubească Aradul, dar, mai mult, să iubească ARĂDENII!” a declarat Florin Truţ.


„Zilele Antreprenoriatului Stomatologic”

$
0
0

Aula „Magna Universitaria” din Campusul Universitar „Vasile Goldiș” a găzduit, recent, evenimentul „Zilele Antreprenoriatului Stomatologic”, organizat de Colegiul Medicilor Dentişti Arad și Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș”.

La manifestare au participat prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, dr. Ioan Flueraş, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Arad, prof. univ. dr. Dana Bodnar, decanul Facultății de Medicină Dentară din cadrul Universităţii „Carol Davila” Bucureşti, prof. univ. dr. Aurel Darău, prorector, dr. Gabriel Bücher, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor Dentişti Arad, conf. univ. dr. Paul Freiman, prodecanul Facultății de Medicină Dentară, conf. univ. Radu Blaga, director al Centrului de Antreprenoriat, din cadrul UVVG, dr. Liviu Tuturici, asistent universitar la Facultatea de Medicină Dentară, medici dentiști, studenți și masteranzi ai UVVG.stomatologie 3

Prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad, a transmis, în deschiderea lucrărilor, salutul președintelui UVVG, prof. univ. dr. Aurel Ardelean și al Senatului Universitar: „Am salutat iniţiativa Facultăţii de Medicină Dentară, care împreună cu Colegiul Medicilor Dentiști din Arad, a reuşit această frumoasă acţiune. În numele conducerii Universităţii și a d-lui preşedinte, prof. univ. dr. Aurel Ardelean și a colegilor mei, le doresc mult succes și pe mai departe”.

Prof. univ. dr. Dana Bodnar, decan al Facultății de Medicină Dentară din cadrul Universităţii „Carol Davila” Bucureşti, a subliniat: „Îmi face o plăcere deosebită să fiu prezentă la orice acţiune organizată de către Universitatea de Vest «Vasile Goldiş» din Arad şi vreau să vă felicit pentru această iniţiativă lăudabilă, mai ales că, la ora actuală, tot ceea ce înseamnă antreprenoriat este destul de puţin cunoscut. Îmi pare bine că, în sală au fost foarte mulţi tineri, unii dintre ei studenţi, care acum au avut ocazia să îşi îmbunătăţească cunoştinţele în acest domeniu. Tot ce înseamnă activitatea unei facultăţi se leagă foarte mult de fonduri pentru dotare, aparatură, cercetare şi aceste fonduri sunt, din păcate, destul de greu de obţinut, fie că vorbim de fonduri bugetare, cum este cazul Universităţii noastre, fie că vorbim de fonduri private cum este cazul d-voastră. Conferinţa a fost deosebit de utilă mai ales pentru faptul că aici discutăm despre modul în care putem atrage fonduri europene, prin POSDRU (Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane), dar în acelaşi timp trebuie să recunoaştem că documentaţia ce trebuie făcută pentru accesarea acestor fonduri este una extrem de complexă. Felicit Facultatea de Medicină Dentară și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” pentru această iniţiativă pe care o dorim preluată şi implementată şi la Bucureşti”.stomatologie

Dr. Ioan Flueraş, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Arad, a subliniat: „Colegiul Medicilor Dentişti din Arad împreună cu Universitatea de Vest «Vasile Goldiş” prin Facultatea de Medicină Dentară, a organizat această acțiune pentru a le da posibilitate colegilor noștri să acceseze fonduri europene pentru a deschide și dota cabinete stomatologice, pentru a oferi servicii mai bune pacienţilor. Ne bucură, de asemenea, faptul că reuşim să colaborăm foarte bine cu Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, iar acest lucru s-a observat şi la Târgul «Ar-Medica», unde ne-am bucurat de prezența prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității, dar și de participarea cadrelor didactice și studenților, unde cea mai mare parte a cadrelor universitare de la Facultatea de Medicină Dentară a participat efectiv susţinând cursuri şi prezentări de caz”, a precizat dr. Ioan Flueraş, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Arad.

Dr. Gabriel Bücher, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor Dentişti Arad, a declarat: „Ca reprezentant al Colegiului Medicilor Arad mă bucur foarte mult de această acţiune organizată în colaborare cu Facultatea de Medicină Dentară de la Universitatea de Vest «Vasile Goldiş» pentru că noi de ani de zile am prezentat ideea că actul medical şi cabinetele noastre stomatologice sunt, de fapt, o afacere. Deci manageriatul din punct de vedere financiar, din punct de vedere al costurilor, al accesării unor fonduri pentru afacerile noastre este unul dintre obiectivele principale ale activităţii noastre. Sigur că majoritatea medicilor au fost centraţi pe acumularea de cunoştinţe, pe asigurarea unui nivel mai ridicat al actului medical şi mai puţin au reuşit să se concentreze asupra părţii financiare. În urmă cu câţiva ani, când discutam despre aceste probleme erai privit cu reticenţă când spuneai că această activitate este o afacere. Însă aceasta este realitatea şi mă bucur foarte mult că şi societatea noastră medicală începe să înţeleagă că actul medical este direct legat de afacere, de felul în care reuşeşti să atragi fonduri, să dirijezi fonduri pentru îmbunătăţirea calităţii cabinetului, a dotării acestuia şi, în ultimă instanţă, pentru satisfacţia medicului care depune mari eforturi pentru a oferi nivelul maxim de îngrijire pacienţilor. La acest eveniment au participat lectorii care au prezentat această nouă idee de management, reprezentanţii Colegiului Medicilor Dentişti, reprezentanţii Facultăţii de Medicină Dentară şi toţi colegii noştri stomatologi care au cabinete, sau cei care doresc în viitor să-şi deschidă cabinete”.

Liviu Tuturici, asistent universitar la Facultatea de Medicină Dentară a precizat că „tema principală a fost accesarea de fonduri europene pentru cabinete stomatologice, laboratoare de tehnică dentară şi proiecte de cercetare pentru cadrele didactice, precum şi antreprenoriatul în stomatologie sau managementul afacerilor în medicină. Este un subiect de actualitate, de larg interes şi sperăm că rezultatele acestei acţiuni să fie cele scontate de către noi”.

„Am participat la o iniţiativă lăudabilă a Facultăţii de Medicină Dentară, fiind vorba despre antreprenoriatul în domeniul medicinei dentare, unde Centrul de Antreprenoriat s-a implicat în prezentarea unei teme denumită sugestiv «De la idee la afacere în stomatologie». Este o temă de interes pentru cei care sunt la început de drum în domeniul serviciilor medicale specializate, precum este stomatologia”, a subliniat conf. univ. Radu Blaga, director al Centrului de Antreprenoriat, din cadrul Universității de Veste „Vasile Goldiș” din Arad.

Daniel Albu

Control judiciar pentru primarul Ciceac

$
0
0

Nu a fost arestat preventiv, însă judecătorul de drepturi şi libertăţi a dispus măsura controlului judiciar faţă de primarul Nădlacului, Vasile Ciceac. Măsura intră în vigoare astăzi şi este valabilă până în 24 iunie, inclusiv.
Primarul oraşului Nădlac va fi pus în libertate de îndată.

Rezultate de excepţie la „Naționala” de Istorie

$
0
0

Delegația arădeană a fost formată din: Alani Ioana (cl. a VIII-a, Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” profesor coordonator Adrian Bucur), Moț Vlad Alexandru (cl. a IX-a, Colegiul Național „Moise Nicoară’’, prof. Maria Haș), Ioana Popescu (cl. a X-a Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn”, prof. Ghiță Eugen), Vladimir Cristea (cl. a XI-a, Colegiul Național „M. Nicoară”, prof. Florin Tătar), Mihnea Ciachir (cl. a XII-a, Liceul Teoretic ,„A. M. Guttenbrunn”, prof. Ghiță Eugen) și profesor însoțitor Gabriel Căsap, Liceul Tehnologic „Vasile Juncu” Miniș.

Participarea elevilor noşteri a fost concretizată prin obținerea a două premii I (Vladimir Cristea, nota 10 și Mihnea Ciachir, nota 9.70) și a unei mențiuni (Alani Ioana, cu nota 8.10). Aradul a obținut locul al II-lea la clasamentul general pe județe.

Recunoaştere

Olimpiada Națională de Istorie a însemnat, pentru elevii arădeni, recunoașterea eforturilor (Mihnea Ciachir: „Rezultatul de anul acesta reprezintă pentru mine o încununare a întregii mele munci pe parcursul liceului”), conștientizarea apartenenței la un grup elitist (Vlad Alexandru Moț: „Aici învățam să fim oameni…să respectăm valorile morale și pe cei din jurul nostru. Lotul care pleacă la drum cu mari speranțe este de facto o familie”), dezvoltare intelectuală,(Ioana Popescu: „Pentru mine participarea la olimpiada națională de istorie a fost un bun prilej să mă dezvolt pe plan intelectual”) precum și un bun prilej de meditație asupra istoriei (Vladimir Cristea: „Atunci când îți place istoria vrei să scrii și să vorbești despre ea”).

„Mulțumirile noaste pentru dascălii care ne-au călăuzit pașii pe cărările istoriei” (Vladimir Cristea)

olimpiada

Preşcolarii de la Bambi au vizitat Biserica Mândruloc

$
0
0

Preotul Flavius Ardelean i-a asteptat extrem de bucuros pe micutii de la Bambi, care au fost si anul trecut sa-l colinde pe preotul Sfintei Biserici. Cei mici au primit Sfanta Impartasanie , dupa care au colorat oua de Pasti si au invatat impreuna cu preotul, un cantecel.

La plecare, copiii spre marea lor bucurie, au primit de la parinte Flavius Ardelean, oua rosii de ciocolata si iepurasi de ciocolata si le-a dorit Sarbatori Pascale fericite, atat lor cat si familiilor lor.

“Doresc sa urez pe aceasta cale, tuturor enoriasilor Sarbatori Pascale linistite , cu bucurii si sanatate multa” le-a spus, la final, parintele Flavius. Director prof. Istrate Corina a fost bucuroasa de aceasta vizita pe care a reusit s-o faca cu prescolarii gradinitei.

„Aceasta activitate a devenit deja o traditie, de care ne bucuram si noi, cadrele didactice, dar si parintele Sfintei Biserici, care ii primeste pe copii, in fiecare an, cu mare bucurie. Doresc sa le urez si eu prin intermediul dumneavoastra, tuturor parintilor Sarbatori Fericite si multa sanatate” ! incheie doamna director prof. Istrate Corina.

Cinci urmăriţi naţional şi internaţional, prinşi în 24 de ore la frontierele arădene

$
0
0

Urmăriţii se sustrăgeau executării pedepselor cu închisoare pentru comiterea unor infracţiuni precum: furt calificat, fals în declaraţii, infracţiuni contra ordinii şi siguranţei publice în Germania şi proxenetism. Unul dintre urmăriţi, pe numele căruia era emis un mandat european de arestare în Austria, a prezentat, la intrarea în România, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac-Csanadpalota, un act fals. Bărbatul, în vârstă de 42 de ani, din judeţul Ilfov, călătorea ca pasager într-un autocar care circula pe ruta Spania-România, iar la controlul de frontieră s-a prezentat cu o carte de identitate emisă de autorităţile române care era falsă. Ilfoveanul a declarat poliţiştilor de frontieră că dorea să se reîntoarcă acasă, iar cartea lui de identitate a expirat, documentul fals procurându-l de la un cetăţean marocan în Spania, contra sumei de 100 de euro.

Trei la frontiera de pe autostradă

La Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac-Csanadpalota (de pe autostradă), poliţiştii au depistat trei bărbaţi: Ionel Mihai B. de 33 de ani, din judeţul Timiş, pe numele căruia era emis un mandat european de arestare, având de executat o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani pentru infracţiunea de proxenetism; Florin M. de 28 de ani, din judeţul Teleorman, pe numele căruia era emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 4 ani şi 161 de zile pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat; Nicolae C. în vârstă de 38 de ani, domiciliat în judeţul Constanţa, pe numele căruia era emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 1 an şi 8 luni pentru fals în declaraţii.

Infracţiuni contra siguranţei în Germania

La Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac-Nagylak a fost depistat Ionel Marian B. de 24 de ani, din judeţul Mehedinţi, care călătorea ca pasager într-un mijloc de transport internaţional care circula pe ruta Italia-România, pe numele tânărului fiind emis un mandat european de arestare, având de executat o pedeapsă cu închisoarea de 7 ani şi 6 luni, pentru săvârşirea de infracţiuni contra ordinii şi siguranţei publice în Germania.

În toate cazurile, persoanele au fost predate unor echipe operative din cadrul IPJ Arad în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Viewing all 42178 articles
Browse latest View live