Quantcast
Channel: ARADON Ştirile judeţului Arad – ARADON
Viewing all 42178 articles
Browse latest View live

„Târgul Educației 2016”

$
0
0

Evenimentul, aflat la a 16-a ediție, va avea loc la Sala Sporturilor Victoria din Arad. Deschiderea oficială va avea loc joi, 5 mai , ora 10.00. La eveniment și-au confirmat prezența 29 de unități de învățământ care își vor prezenta oferta educațională pentru anul școlar 2016-2017. Pe parcursul celor două zile, peste 2.000 de elevi de clasa a VIII-a din tot județul sunt așteptați să viziteze standurile unităților de învățământ. Acestora, precum și unităților de învățământ participante la târg le vor fi oferite broșuri cu oferta educațională pentru anul școlar următor.

targul educatiei


Lansare de carte cu… vinuri

$
0
0

„The Wine Book of Romania”, ghid inițiat și realizat de Marinela V. Ardelean şi publicat de Editura RAO, s-a lansat la Arad luni, 25 aprilie, în prezenţa autoarei. Aceasta a fost prima lansare a cărții în țară, după cea de miercuri, 13 aprilie, din București. Locaţia aleasă pentru lansare a fost  Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați, iar participarea s-a făcut pe bază de invitaţie nominală primită doar de cei care şi-au exprimat dorința de a intra în posesia cărții.

Lansarea cărţii a fost urmată de o degustare a unor vinuri de cinci stele prezentate în carte. Ghidul bilingv (româno-englez) reprezintă un instrument complex de cunoaștere și clasificare a vinurilor de top din Romania și Republica Moldova, atât pentru publicul larg, cât și pentru specialiști și importatori. Va putea fi achiziționat, în Arad, din Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați, iar autoarea spune că va ajunge la institutele culturale, ambasadele României, precum și la cele mai importante târguri și festivaluri internaționale.

Toate vinurile prezentate în „The Wine Book of Romania” au fost evaluate anul trecut de un juriu de opt experți internaționali, dintre care doi Masters of Wine. În urma acestei evaluări au fost descrise și clasificate 214 vinuri, 15% dintre acestea fiind de cinci stele.

Cu greu: parcarea din buricul târgului, asfaltată!

$
0
0

A fost asfaltată! Este vorba de parcarea de pe Bulevardul Vasile Milea, segmentul ce pleacă din spatele Palatului Administrativ până la intersecția cu strada Nicolae Grigorescu. Dar iată istoricul lucrării. Pe data de 13 octombrie 2015, în articolul „Centrul sub «povara» gazului”, vă anunțam că asfaltul a fost tăiat pentru o lucrare în subteran (peste doi metri adâncime) pentru înlocuirea conductelor de gaz. Lucrarea a fost terminată într-un interval relativ scurt de timp după care a fost acoperită cu pietriș. Şi aşa a rămas. La fel ca multe șantiere ale municipiului, pietrișul a rămas acolo, asfaltul nemaifiind adus la starea inițială conform promisiunilor. Pe 6 aprilie 2016, în articolul „Parcare cu pietriș chiar în buricul orașului”, readuceam aminte despre faptul că lucrarea nu a fost finalizată, dar și că cei de la Gaz nu au dorit să comenteze nimic, deși i-am contactat. Între timp lucrarea a fost finalizată.

Cu ochii pe ei

Vom urmări în continuare, în măsura posibilităților, lucrările ce se desfășoară pe raza municipiului, pentru că poate așa companiile care intervin în carosabil își vor ține promisiunile și se vor strădui să nu țină șantierele deschise cu lunile de zile.

4,17 milioane de euro pentru Sanevit

$
0
0

Aşa cum a promis pentru Jurnal arădean/ Aradon la începutul lunii aprilie, Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA) a demarat o nouă procedură pentru vânzarea pachetului de acţiuni deţinut la Sanevit 2003. Astfel, Departamentul pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului (DPAPS, fost OPSPI) din cadrul Ministerului oferă la vânzare prin licitaţie cu strigare, un număr de 16.342.499 acţiuni, reprezentând 100% din capitalul social al societăţii Sanevit 2003 SA. Valoarea nominală a acţiunii este de 2 lei. Preţul de ofertă este 18.636.761 lei (4,17 milioane de euro). Constatăm o scădere semnificativă faţă de prima licitaţie, din noiembrie 2015, când preţul de ofertă a fost de aproximativ 7,5 milioane de euro.

Procedura

Potrivit anunţului de ofertă, pentru participarea la licitaţie, potenţialii cumpărători vor depune la sediul DPAPS documentele de participare, cel mai târziu cu o zi lucrătoare înainte de data fixată pentru începerea licitaţiei cu strigare, respectiv până la 31 mai, ora 9.00, acest termen fiind termen de decădere. Deschiderea plicurilor cu documentele de participare la licitaţie se va face în prezenţa tuturor ofertanţilor în data de 31 mai, ora 10.00, la sediul DPAPS. Verificarea şi analizarea documentelor de participare la licitaţie se va face până la 1 iunie 2016, ora 9.00, când se va întocmi şi afişa la sediul DPAPS lista ofertanţilor acceptaţi. Licitaţia va avea loc în data de 1 iunie, ora 10.00, la sediul DPAPS.

Director nou

Fosta fabrică de seringi mai are în prezent 11 angajaţi. După decesul fostului director Iosif Ignat, a fost numită în această funcţie Mariana Brădicean, fost membru în Consiliul de Administraţie al societăţii Sanevit 2003.

 

Articole pe aceeași temă:

În sfârşit: licitaţie pentru vânzarea Sanevit!

Sanevit, la loc comanda!

Sanevit se pregăteşte de o nouă licitaţie

Va fi judecată pentru că l-a atacat pe cel care i-a complimentat… fundul

$
0
0

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au finalizat rechizitoriul în cazul tinerei de 18 ani din Secusigiu care a atacat cu un cuţit, pe stradă, un tânăr în vârstă de 23 de ani care i-ar fi spus că are un fund frumos. Adolescenta, în vârstă de 18 ani, a fost trimisă în judecată pentru infracţiunea de lovire sau alte violenţe. Este pentru a doua oară, se pare, când tinerei îi este schimbată încadrarea juridică. Iniţial, pe numele adolescentei s-a dispus începerea cercetărilor sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe. Apoi încadrarea juridică a fost schimbată în tentativă de omor – atunci tânăra a şi fost reţinută pentru 24 de ore – ca la final, tânăra să fie trimisă în judecată pentru loviri sau alte violenţe.

Ce spun procurorii

„Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în data de 20 martie 2016, în jurul orei 23.00, pe strada Banu Mărăcine din municipiul Arad, inculpata Ş.M.T. i-a aplicat persoanei vătămate C.A.D. mai multe lovituri cu un cuţit în zona gâtului, capului, umărului stâng şi toracelui, generându-i leziuni care au necesitat intervenţie medicală de urgenţă. Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare la Judecătoria Arad”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad.

Povestea atacului

Victima, un tânăr de 23 de ani, se afla pe strada Banu Mărăcine, când tânăra l-a atacat cu un cuţit – nu se ştie de ce fata avea asupra ei un cuţit – rănindu-l în zona capului, spatelui şi toracelui. După atac, adolescenta a fugit în direcţia Pieţei Mihai Viteazul, în timp ce victima a alertat Poliţie prin 112. Poliţiştii au depistat-o pe fată la scurt timp, iar tânărul a fost transportat la spital şi a fost lăsat să plece acasă după ce rănile i-au fost îngrijite de personalul medical.

În cadrul audierilor, victima a declarat că nu îşi cunoaşte agresorul şi că a fost vorba despre un conflict spontan. S-a stabilit însă că adolescenta l-a atacat pe tânăr după ce acesta i-ar fi spus că are un fund frumos.

Atenţie consumatori: pui cu ouă… de muște!

$
0
0

Cumpărături într-o duminică după-amiaza, la un supermarket din Arad. Doi tineri, soţ şi soţie, au cumpărat două pulpe de pui la vrac și au plecat acasă. Aici, mama tinerei, care are un obicei din a verifica toată carnea ce este adusă, a simțit un miros înțepător. Când s-a uitat mai atentă a descoperit cu stupefacție că pe una din pulpe erau ouă de muște. Au plecat val vârtej spre Oficiul pentru Protecția Consumatorului, dar, fiindcă era duminică, instituția era închisă. Apoi au venit la noi la redacţie pentru a-şi spune povestea şi a ne arăta grozăvia. Au păstrat bucata de carne cu probleme şi, luni dimineaţa, s-au prezentat din nou la OPC Arad unde au fost puşi să completeze un chestionar și cam atât. Funcționarul, angajat al OPC, nici măcar nu s-a uitat la carne și i-a spus arădencei că poate să facă ce vrea cu ea. Revoltată, arădeanca a decis că povestea ei trebuie făcută publică pentru ca arădenii să fie atenţi la ce cumpără.

Inspectorii OJPC au plecat, însă, în control. Şi tot luni după-amiaza au reacţionat şi reprezentanţii supermarketului.

Au vrut să facă mâncare

Cei doi tineri, care cumpăraseră pulpele de pui pentru a le găti pentru copil ne-au povestit toată întâmplarea cu miros de carne stricată.

„Totul s-a întâmplat duminică, 24 aprilie. Pe la ora 17.00, mi-am lăsat fata de un an și jumătate la mama mea și împreună cu soțul meu ne-am îndreptat spre magazinul Profi de la Podgoria, pentru a cumpăra ce mai trebuie să facem mâncare pentru copil. Am făcut cumpărăturile, iar la ora 17.31 eram deja la casa de marcat. Am luat pulpele la vrac și alte produse și am plecat spre casă. Norocul nostru este că mama mea miroase întotdeauna carnea. După ce a mirosit și-a dat seama că ceva nu este în regulă și s-a uitat mai atentă la cele două pulpe de pui. Pe lângă mirosul înțepător, pe una din ele se vedeau ouă de muște. În secunda doi ne-am îndreptat spre Protecția Consumatorului de pe Bulevardul Revoluției, dar, fiind duminică, era închis. După aceea am văzut redacția Jurnal arădean și ne-am îndreptat acolo. A doua zi, m-am prezentat cu carnea la Protecția Consumatorului, unde m-a întâmpinat un domn care m-a întrebat despre ce este vorba și mi-a dat să completez un formular. Am completat formularul, mi-a luat numărul de telefon și numele din buletin și mi-a spus că mă va contacta. Am rămas uimită de faptul că nu a luat pulpa ca și probă. Nici măcar nu s-a uitat la ea. Eu l-am întrebat. Ce să fac cu pulpele, să mă întorc cu ele la Profi? Pot să le arunc? Iar el mi-a spus că pot să fac ce vreau cu ele. Nu mă așteptam la așa reacție oricum.

Pe mine nu mă interesează să fac rău nimănui, niciunei firme, însă nu vreau ca alți părinți să cumpere astfel de carne. Vă dați seama că se pot îmbolnăvi copiii și habar nu au părinții de ce. Vreau să trag un semnal de alarmă! Părinți aveți grijă ce cumpărați, uitați-vă atenți la produse atunci când le cumpărați”, este semnalul de alarmă tras de arădeanca Alexandra J., cea care a trecut prin această experiență.

Ce spune Protecţia Consumatorului

Şeful Protecţiei Consumatatorului, Gheorghe Iancu , susţine că probele nu sunt reţinute, dat fiind că nu există certitudinea că bucata de carne respectivă ar fi fost cumpărată cu probleme sau ar fi fost ulterior contaminată de…muşte. Între momentul cumpărării şi cel în care carnea a ajuns pe masa inspectorilor, au trecut câteva ore, e drept dintr-o zi de duminică când nu prea e nimeni pe la Oficiul Pentru Protecţia Consumatorului. S-a dat însă curs sesizării şi s-a făcut un control la firma respectivă. „A fost găsit 1kg de carne de pui cu miros nespecific care a fost scos de la comercializare. Amenda aplicată comerciantului a fost de 5.000lei”, a declarat pentru Jurnal arădean şi www.aradon.ro , şeful Oficiului.

Ce spun cei de la Profi

Contactaţi pentru acest caz, reprezentanţii ProfiRom Food ne-au declarat luni după-amiaza: „Un control OPC efectuat la magazin a constatat că nu există nereguli cu privire la lotul de carne din care făceau parte pulpele de pui la care aţi făcut referire. Respectivul lot se află în perioada de garanţie şi este păstrat la temperatura menţionată în normele de securitate alimentară din Romania, norme pe care magazinele PROFI le respecta cu stricteţe”, declarat Gabriel Paslaru, reprezentant relaţii publice ProfiRomFood.

Cine câştigă, cine pierde?

Să nu fie considerat un kilogram de carne cu miros nespecific, adică pe punctul de a se strica sau chiar alterat, o problemă prea mare care să fie luată în considerare de cei de la supermarket? Altfel cum putem explica contradicţia flagrantă dintre cele două declaraţii, cea în care există şi carne cu probleme şi o amendă de 5.000 lei şi cea în care toate normele sunt respectate cu stricteţe şi nu sunt probleme. Fără îndoială, în asemenea situaţii se pune problema imaginii magazinului, dar în balanţă se pune şi problema sănătăţii cumpărătorilor. Pentru cei doi tineri sănătatea a fost mai importantă şi au făcut publică toată povestea lor. Pentru ca situaţia să nu se mai repete şi pentru ca cei care pun în vânzare produse cu probleme să ştie că pot pierde mult mai mult în asemenea situaţii decât ar putea câştiga dintr-un produs alterat.

La „mobilitate” în Malta

$
0
0

În cadrul proiectului „Specialiști pentru un curriculum integrat”, s-a desfășurat, recent, a doua mobilitate a cadrelor didactice, un număr de șapte profesori luând parte la cursul „TEL: Technology Enhanced Learning”, susținut de furnizorul ETI (Executive Training Institute) din Malta.mobilitate ghiba 6

Alături de cadre didactice de diverse specialități din țări precum Germania, Spania, Ungaria, Lituania, participarea la această mobilitate a fost o excelentă oportunitate pentru acest grup – prof. Eugenia Groșan, prof. Camelia Avramescu, prof. Laura Putnic, prof. Luminița Gabor, prof. Diana Tira, prof. Alessandra Penescu, prof. Margareta Mocuța – de a se angaja în noi experienţe de învăţare, de a conştientiza că în epoca digitală trebuie să fim updatați, să fim capabili nu doar să identificăm sursele de cunoaștere din domeniul online, ci să integrăm direct, continuu și eficient resursele aproape infinite oferite de internet și mediul soft-urilor educaționale.

Cursul TEL: Technology Enhanced Learning răspunde de asemenea nevoii instituției de a avea profesori competenți, care să folosesscă instrumente informatice interactive în predarea și evaluarea conținuturilor școlare, folosind infrastructura existentă în școala noastră. Introducerea regulată în cadrul lecțiilor a spațiilor și proiectelor wiki, a site-urilor educaționale, crearea exercițiilor online pentru elevi, folosirea tablelor interactive, a animațiilor digitale nu doar îmbunătățesc competențele profesorilor, ci maximizează impactul școlii asupra elevilor și a mediului din care aceștia fac parte. Tehnologia informațională este o parte integrantă a vieții de zi cu zi, dar trebuie să devină și o unealtă educațională ce creează punți de legătură între profesori și elevi.

„Folosirea tehnologiilor moderne în şcoală – ne-a spus managerul de proiect, prof. Camelia Avramescu, face parte din evoluţia naturală a învăţării şi sugerează o soluţie firească la provocările moderne adresate învăţării şi a nevoilor elevilor. Integrarea acestora în procesul tradiţional de predare-învăţare-evaluare este o oportunitate de a integra inovaţiile tehnologice cu interacţiunea şi implicarea oferite de modul tradiţional de cunoaştere. Nu este un proces uşor, dar dificultăţile pot fi depăşite având în vedere potenţialul acestui tip de cunoaştere”.

Elevii noștri sunt diferiţi de alte generații, majoritatea acestora, mai ales în mediul urban, au deja ca rutină folosirea internetului şi a email-ului, a sms-urilor sau a reţelelor de socializare de tip Yahoo sau Facebook. Acest mod de comunicare se face simţit şi în modul lor de a învăţa. Chiar dacă profesorul foloseşte sau nu la clasă tehnologia informaţiei şi a comunicării (TIC), elevii menţionaţi vor folosi cu siguranţă acasă mijloacele moderne de informare ca sprijin pentru  teme. Nu trebuie să uităm că învăţarea nu presupune doar acumulare de cunoştinţe, ci creştere, îmbogăţire, evoluţie.

Combinarea TIC cu metodele tradiţionale pedagogice reprezintă o schimbare de paradigmă cu implicaţii asupra cunoaşterii în societate în general şi asupra învăţării în special, de aceea abordarea demersului didactic trebuie schimbată, în conformitate cu noul context în care trăim.

„Participarea la acest curs – a precizat prof. Laura Putnic, responsabil promovare și diseminare proiect, – a avut un impact deosebit asupra dezvoltării personale și profesionale, toți participanții exprimându-și interesul pentru aplicarea cunoștințelor asimilate la clasă și pentru integrarea noilor metode sau mijloace de învățare în activitățile de predare – învățare – evaluare desfășurate cu elevii”.

Diseminare şi implementare

Următoarele etape ale proiectului vor fi diseminarea și implementarea cunoștințelor însușite, începând de la nivelul școlii, atât în rândul profesorilor, dar mai ales în rândul elevilor, continuând apoi la nivelul cadrelor didactice din municipiu și județ, în cadrul cercurilor pedagogice sau activităților de formare propuse de Casa Corpului Didactic.

Premii de la București pentru Arad

$
0
0

În fiecare an se organizează Concursul Național pentru elevi cu deficiențe de vedere sub egida Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice. Anul acesta, din cadrul celor 7 școli participante a fost rândul Liceului Tehnologic Special „Regina Elisabeta” și a Școlii Gimnaziale Speciale pentru deficienți de vedere București să fie, recent, gazdele Concursului.bucuresti 3

Alături de cadrele didactice și elevii claselor a VIII-a și a XII-a din Timișoara (Liceul Teoretic Special „Iris”), Cluj-Napoca (Liceul Special pentru deficienți de vedere), Târgu-Frumos (Liceul Special „Moldova”), Buzău (Liceul Special pentru deficienți de vedere), Aradul a fost reprezentat de Liceul Special „Sfânta Maria”. Grupul a fost însoțit de doamna director prof. Cirin Florentina, membră a Comisiei Centrale, de profesorii evaluatori Grapini Alina-Lucia, Baba Anca-Carina, Petcoviciu Oana și de profesorii însoțitori Frățilă Constantin Adrian și Blagoi Carolin Claudia.

Două premii şi o menţiune

Elevii au concurat la probele teoretice de limba și literatura română, engleză, matematică, istorie și la probele practice de TIC (Tehnologia Informației și a Comunicațiilor)și citire rapidă Braille, probă organizată de Asociația Nevăzătorilor din România. Şcoala arădeană se mândrește cu cei doi elevi de clasa a VIII-a care au obținut premii: elevul Boroș Adrian Ioan, premiul I la TIC (prof. Oana Petcoviciu) și premiul III la matematică (prof. Stelian Mădărăsan) iar eleva Covaci Marișca Manuela obținând Mențiune la limba și literatura română (prof. Anca Carina Baba).bucuresti Manuelabucuresti borosbucuresti

O vizită de neuitat

După concurs, gazdele din București au organizat o vizită de neuitat la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” unde elevii cu deficiențe de vedere au citit în Braille descrierile dioramelor și au ascultat sunetele animalelor expuse.

Carolin Claudia Blagoi


Smart Cities. Smart Communities

$
0
0

În cadrul programului Smart Cities. Smart Communities în anul 2016, după edițiile din Brașov (11 martie 2016), Iași (18 martie) și Constanța (8 aprilie), a urmat prima ediție a Conferinței Smart Cities. Smart Communities organizată la Timișoara, întâlnirea având loc vineri, 15 aprilie la Hotelul Timișoara.

A fost un eveniment interesant, foarte bine organizat, cu informații și soluții utile și o bună oportunitate de relaționare cu specialiștii din domenii diverse, interesați de schimbarea comunității și orașului unde trăiesc.

Organizatorii au vizat trei dimensiuni: Administrația, serviciile publice, utilitățile; Educația; Sănătatea.

Cea mai „populată” secțiune a fost cea dedicată educației și metodelor de eficientizare a sistemului univesitar de educație și învățare prin transformarea universităților în unități eficiente, adevărate „companii” performante și cu adevărat autonome. Au fost vizate și metodele moderne de transmitere și stocare a informațiilor, precum și selecția acestora, într-o lume în care internetul îți deschide oportunități nebănuite de informare.

Deschiderea lucrărilor în plen a fost făcută de Marcel Tolcea, cunoscut om de cultură care, discret și cu mare talent, a făcut oficiile de gazdă introducând în scenă „purtătorii” de cuvânt ai principalelor instituții participante: ONG-uri, instituții ale statului, universități…

Din partea Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad – singura universitate privată prezentă la manifestare – a luat cuvântul prof. univ. dr. Marius Ioan Grec, director al Complexului Universitar de Studii Multiculturale și Patrimoniale (CUSMP). A fost subliniată oportunitatea, creată de organizatori, de a se dezbate temele majore ale societății cunoașterii, comunicarea fiind mai importantă ca niciodată, având în vedere că societatea de azi se zbate între „a ști ceva și a face ceva”, cum se exprima Aldous Huxley.

Util schimb de experiență

În secțiunea dedicată educației s-au remarcat prin intervențiile pertinente, prof. univ. dr. Schebesch Klaus Bruno și prof. Marius Ioan Grec, având – în acest fel – o contribuție important la reușita evenimentului, la un util schimb de experiență reprezentativ pentru Regiunea V Vest, dar la care au venit reprezentanți inclusiv de la Craiova.

Clubul Copiilor din Sebiș „altfel”

$
0
0

„Mulțumiri deosebite adresăm conducerii Liceului Teoretic Sebiș, școlilor primare și a Clubului Copiilor Sebiș cât și părinților, copiilor și nu în ultimul rând doamnelor profesoare din învățământul primar: Angela Mărușteri, Ramona Miculescu, Ramona Oancea, Natalia Laslău, Doina Tol, Felicia Herbei, Dana Ciocan și tuturor celorlalte persoane implicate în acțiunea Școala Altfel”, a spus prof. Valea Delia. Activitățile au constat în povești terapeutice, pictură, desen, diferite tehnici de creativitate și îndemânare, ca de exemplu tehnica kirigami sau tehnica origami.

D.T.

club 5club 6club 7club

Ioţcu nu scapă de control judiciar

$
0
0

După ce Tribunalul Timiş a decis că preşedintele suspendat al CJA va fi judecat, în continuare, sub control judiciar, Nicolae Ioţcu şi avocaţii săi au încercat să schimbe acest lucru. Au contestat la Curtea de Apel Timişoara decizia primei instanţe. Dar nici judecătorii de la Curte nu au găsit de cuviinţă să schimbe situaţia. „Respinge contestaţia formulată de inculpatul Ioţcu Petru Nicolae împotriva încheierii din data de 13.04.2016 pronunţată de Tribunalul Timiş în dosarul nr. 6310/30/2015. Menţine încheierea atacată”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Timişoara.

Aşadar, preşedintele suspendat al CJA rămâne, în continuare, sub control judiciar. Asta înseamnă că nu are voie să se întoarcă în fotoliul de preşedinte al judeţului. Nicolae Ioţcu a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă. În urma unui flagrant, procurorii DNA spun că asupra preşedintelui CJA a fost găsită o sumă de bani, iar alte sume au fost descoperite în locuinţa sa din Vladimirescu. După ce a stat o perioadă în arest preventiv, Ioţcu a fost plasat în arest la domiciliu. Ulterior, Tribunalul Timiş a decis să îl plaseze pe Ioţcu sub control judiciar. Acesta a fost trimis în judecată alături de Adrian Nedelciu, fost director în cadrul CJA, şi de Alin Pătraşcu, managerul firmei care, se presupune, ar fi oferit sume de bani pentru caiete de sarcini preferenţiale.

Poliţist de la Rutieră, implicat într-o tamponare la Horia! Reacţia poliţistului, surprinsă de localnici

$
0
0

În cele patru minute surprinse de, cel mai probabil, un localnic, pot fi văzuţi şi auziţi cei doi protagonişti ai tamponării care a avut loc în 26 aprilie, în satul Horia. Cei doi discută aprins despre cui îi aparţine vina, iar la un moment dat spiritele se încing, iar poliţistului îi scapă porumbelul din gură. Nervii poliţistului de la Rutieră pot fi oarecum justificaţi: maşina lui este singura care a suferit avarii în urma tamponării. De menţionat este faptul că poliţistul se afla în timpul său liber şi conducea maşina personală.

SURSA VIDEO: www.pacaliti.net

La începutul filmării, poliţistul şi şoferul se ceartă cu privire la viteza cu care se deplasa primul. Şoferul îl acuză pe poliţist că a avut viteză, la care ofiţerul izbucneşte: „Ai tu radar în p…?! Sau de unde ştii cu ce viteză m-am dus!?”.
Şoferul poate fi auzit spunând: „Eu semnalizez stânga şi el intră în depăşire”.
„Da’să nu te uiţi tu în oglindă când schimbi direcţia de mers!!!”, spune, la un moment dat, ofiţerul. Şoferul îi răspunde spunând că „am pus semnalizarea”. „Lasă-mă amu’! Mă iei tu pe mine cu abureli”, vine replica poliţistului. Şoferul nu se lasă şi acuză: „O zburat de acolo! Ăsta e nebun! O depăşit ca nebunu’ ”.

Disputa, cu privire la cine şi cum a depăşit şi la vinovăţie, a fost tranşată, cel mai probabil de poliţiştiu care au efectuat cercetări la fața locului.
Vom reveni cu punctul de vedere oficial al IPJ ARAD cu privire la această tamponare.

Jurnalul strict necesar

$
0
0

Cei mai norocoşi abonaţi din luna aprilie au fost premiaţi, ieri, de Jurnal arădean. Fidelitatea fiecăruia a fost recompensată cu câte 200 de lei. Un cadou anticipat de la Iepuraş. Şi un motiv numai bun pentru cititorii noştri de a-şi exprima bucuria şi aprecierea faţă de ziarul preferat.

„Noi am crescut cu acest ziar. E un ziar pe care îl aşteptăm. Este, de fapt, un «apendice» la chitanţa de la cuponul de pensie. Jurnal arădean e o obişnuinţă. Nici nu se mai discută dacă să facem sau nu abonament! Ne place ziarul, că de nu, nu ne-am abona la el. E un ziar care ne satisface şi pe care îl apreciem foarte mult!” – spune Ioan Cismaş din Sebiş.

„Suntem abonaţi de peste 30 de ani la acest ziar. Ne place tot ce scrie, suntem mulţumiţi de Jurnal arădean” – punctează arădeanca Mărioara Culi, câştigătoare pentru a cincea oară la „Premiile de fidelitate”. „Ne place să citim şi articolele de actualitate, şi sportul, şi rubrica «Unde mergem»… ne place Jurnal arădean!” – completează Eva Andras.

„Am abonament din 1966 la acest ziar şi o să-mi fac abonament cât trăiesc! Sunt mulţumit de Jurnal arădean, e un ziar foarte bun, e strict necesar în casă! Cât mai trăiesc, nu mă las de el” – promite Gheorghe Cucu din Lipova.

Ce fac cu banii?

Ioan Cismaş îi va dărui o parte din premiu nepotului său, student. „Dar ne lăsăm şi nouă, că iepuraşul e primit indiferent de vârstă” – spune sebişeanul. Saveta Dihel ştie sigur că va împărţi premiul celor doi nepoţi, care sunt deja pregătiţi să-l preia. Şi Iosif Mariş va direcţiona banii spre cei doi strănepoţi ai săi, „să le facem o mică bucurie de sărbători”.

Norocos pentru prima dată

$
0
0

Este primul premiu pe care cititorul nostru l-a câştigat, în ciuda faptului că participă de câţiva ani la concursul „Cuvinte norocoase!”. E un premiu binevenit deşi câştigătorul nu e mare consumator de cafea, din cauza unor restricţii medicale. „Vom folosi aparatul în familie” – spune un pic emoţionat Ştefan Şerbănoiu.

El şi familia sa sunt abonaţi ai ziarului nostru din anii ‘70. Ne citesc cu regularitate şi cu plăcere. Ziua începe cu horoscopul din pagina 2, după care urmează articolele politice, apoi evenimentele zilei şi ştirile sportive. Marea speranţă a integramistului este să câştige şi la „Premiile de fidelitate JA”, unde este un concurent cu o oarecare vechime. Poate că premiul de la „Cuvinte norocoase!” e un început… Noi îi dorim noroc.

12 candidaţi pentru Primăria Aradului

$
0
0

1. Ciprian Florin Luca-independent, susţinut de Alianţa Pentru Arad (APAR) şi PSRO

2. Ionel Ciupe-ALDE

3. Levente Grigorie Bognar- UDMR

4. Viorica Elvira Pop-independent

5. Sebastian Bulumac- independent, susţinut de PSD şi societatea civilă

6. Gheorghe Falcă-PNL

7. Marin Lupaş- independent

8. Dorin Eugen Filip- independent

9. Samuel Adrian Iosif Caba- PMP

10. Adrian Wiener- M 10

Gabriel Călin Costea- „Mândri că suntem arădeni” şi Lia Ardelean- Partidul Puterii Umaniste social liberal, sunt în dezbatere, urmând ca decizia să fie luată în cursul acestei zile.

15 pentru CLM

Din totalul de 15 liste, nu mai puţin de 6 sunt în dezbatere: Alianţa pentru Arad (APAR); Alternativa de Vest (ADV); Mândri că suntem arădeni; UNPR; PPUsl; Partidul Naţional Democrat (PND)

Au fost admise listele:

1.ALDE 2.UDMR 3.PSD 4.PNL 5.Marin Lupaş- independent 6.Dorin Eugen Filip- independent 7.PMP 8.M10 9.Daniela Arieta Săbău-independent. Şi pentru cele şase liste rămase în dezbatere decizia va fi dată astăzi.


Un dezinfectant care bântuie sistemul sanitar din 2013

$
0
0

Un antiseptic folosit pentru dezinfectarea chirurgicală a mâinilor personalului medical și spălarea tegumentelor pacienților a fost declarat practic, vă vine să credeți sau nu, impropriu uzului medical. „Măgăria” a ieșit la iveală din întâmplare. Direcția de Sănătate Publică Arad (DSP) a verificat dacă ceea ce scrie pe eticheta produsului corespunde cu ceea ce scrie pe avizul biologic. Nici măcar nu au fost nevoie de prelevare de probe, ci doar de compararea unor hârtii. „Nu s-au făcut verificări de laborator, ci s-a verificat ce conține eticheta cu ce conține avizul biologic”, au declarat reprezentanții DSP Arad. Povestea este una mai veche și scoate la iveală incompetența și nepăsarea celor care ar trebui să ia măsuri. Motivul după care se ascund autoritățile este halucinant și anume că sediul firmei producătoare este de negăsit.

Semnal tras din 2013

DSP Arad a descoperit, în 2013, un dezinfectant cu probleme. Inspectorii de la „Sanepid” au raportat problema la București. Cei de la Ministerul Sănătății, însă, nu ar fi putut trage la răspundere societatea incriminată pentru că nu i-ar fi găsit sediul, în condițiile în care aceasta firmă avea, atunci, contacte cu aproape 200 de spitale din toată România!

„DSP Arad a notificat în 2013 șefii săi de la București, adică DSP și Inspecția Sanitară, că «POLYODINE SCRUB» are neconformități. În 2013 s-a efectuat de către colegi un control tematic privind respectarea legislației sanitare în ceea ce privește punerea pe piață a biocidelor. S-a verificat biocidul polyodinelor scrub la flacon de 500 ml și s-a constatat că concentrația de pe etichetă era mai mică decât cea de pe avizul bio. Atunci, colegii de la inspecția sanitară de stat au sfătuit să se utilizeze concentrația indicată în avizul bio și pentru remedierea deficiențelor au fost informați Ministerul Sănătății, responsabilii DSP și Control în Sănătate Publică și DSP din București de pe raza căreia se afla firma producatoare”, a declarat Mihaela Cîtu, purtătorul de cuvânt al DSP Arad.

Vina pasată între instituții

În raportul de activitate al DSP București pe 2013 se arată că au existat „neconformități la produsul biocid POLYODINE SCRUB produs de SC Hexi Pharma Co SRL și că, având în vedere că nu s-a putut contacta niciun reprezentant al societății incriminate, s-a înaintat adresa către Oficiul Registrului și Comerțului pentru obținerea informațiilor privind punctul de lucru al firmei în vederea aplicării măsurilor care se impun”. Atât.

Nu ştiu

Contactați, reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad susțin că societatea incriminată nu are, în acest moment, contract cu unitatea sanitară amintită și că nu se cunoaște dacă acest contract ar fi existat în urma cu trei ani, când spitalul avea altă conducere.

Şantiere și asfaltări electorale

$
0
0

Lucrările care sunt efectuate în această perioadă la scară mare sunt de proastă calitate și pun la grea încercare răbdarea locuitorilor Aradului, spune Ciprian Luca: „Asistăm la un adevărat elan de a demonstra arădenilor cât de eficientă și profesionistă este administrația locală care reușește acum, înaintea alegerilor, să rezolve problemele din Arad asfaltând și montând borduri la scară mare. Arădenii trebuie să-și pună întrebarea de ce a fost nevoie ca ei să fie lăsați să sufere ani de zile, având parte de străzi sparte, gropi și lucrări efectuate de mântuială pentru ca acum să se încerce repararea străzilor în ultimul moment înainte de alegerile din 5 iunie. O administrație eficientă ar fi asigurat constanță și profesionalism în abordarea problemelor, dar ar fi pus în operă și lucrări durabile, de calitate. Situația în Aradul de azi este cu totul alta: străzi asfaltate de mântuială sunt din nou pline de gropi. Este cazul străzii Poetului, de exemplu, asfaltată toamna trecută pe ploaie, care acum cedează în multe locuri, are un aspect neterminat și necesită lucrări de reparare a noilor gropi apărute pe carosabil. Pe splaiul Titulescu, unde nu de mult s-a lucrat pe scară mare la carosabil, se lucrează acum din nou pentru că lucrarea nu a fost bine efectuată. Bulevardul Decebal, în plin centrul Aradului, este „abonat” la spargeri, șantiere și alte lucrări care se succed una după alta pentru că nu a existat o coerență între diferite firme de utilități atunci când au fost programate asfaltări și ce s-a asfaltat azi s-a spart mâiine pentru a se reasfalta și distruge din nou. Și situația se repetă pe tot mai multe artere rutiere din Arad”.

Există soluții pentru străzi

Candidat independent la Primăria Aradului, susținut de Alianța pentru Arad formată din PRU și UCDR și de PSRO, Ciprian Luca are soluții pentru ca administrația să nu mai facă asfaltări electorale, din patru în patru ani, neglijând în rest aspectul Aradului. „Asfaltările și borduriadele electorale au menirea de a arunca praf în ochii alegătorilor, pe de o parte și de a mulțumi clientela politică, pe de alta. Soluția este o analiză a stării străzilor Aradului, cu stabilirea de liste de priorități, cu termene clare și supravegherea calității lucrărilor, pentru o rezolvare de durată a problemelor și nu doar pentru a câștiga capital electoral înainte de alegeri. Arădenii care acum se bucură că, aparent, chinul lor de ani de zile a luat sfârșit și că Primăria și-a adus în fine aminte de ei trebuie să ia seama că bucuria lor, la acest mod de abordare a problemelor, va fi de scurtă durată. Și mai trebuie să observe că aceia care acum se grăbesc să le asfalteze strada sunt cei care i-au chinuit ani de zile. Există fonduri pentru reparații planificate la timpul lor, dacă ele sunt bine chivernisite. Iar soluția este utilizarea de fonduri atrase, inclusiv prin finanțări europene, nu de a accesa noi credite care împovărează de fapt tot buzunarele arădenilor, cei care suferă din cauza proastei administrări a orașului”, a declarat Ciprian Luca.
„Banii arădenilor sunt cheltuiţi în scopul de a li se arunca din nou în ochi un praf electoral, la propriu şi la figurat” Ciprian Luca

De sărbători, sunteţi aşteptaţi la Vladimirescu!

$
0
0

Am fost în vizită la Primăria Vladimirescu într-o sâmbătă, cu o zi înainte de Florii, de Sfântul Gheorghe, în ideea că vom putea sta de vorbă pe îndelete cu primarul. Cum socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, primarul abia a reuşit să găsească , printre „alergături” o jumătate de oră, să stăm de vorbă. L-am întrebat ce a avut de făcut în acea zi, teoretic „fără activitate în Primărie” şi ne-a explicat.

Cununii, lucrări…

„ Am avut de oficiat două căsătorii, una la ora 10,00 şi cealaltă la ora 14,00. Văd că vă miraţi că se fac căsătorii în postul Sfintelor Paşti, dar nu uitaţi că neoprotestanţii nu au aceleaşi reguli ca şi ortodocşii, iar catolicii au avut deja Paştile. Orice religie am avea, Dumnezeu este unul singur pentru toţi, ne iubeşte la fel şi ne judecă doar pentru faptele noastre, bune sau rele. Se tot vorbeşte despre toleranţa de care trebuie să dea dovadă orice creştin. Expresia este total greşită, nu despre toleranţă este vorba, ci despre convieţuire. Dar, nu cred că despre asta vreţi să vorbim. Între cele două căsătorii, am trecut prin mai multe puncte unde se lucrează intens. Fiind o vreme atât de frumoasă, am solicitat firmelor cu care avem contractate lucrări să lucreze şi astăzi, iar acestea au acceptat. Se lucrează, de pildă, la fîntâna arteziană din centru, pe care vrem să o renovăm de Paşti”.

Iluminatul public, rezolvat

I-am reamintit primarului că în urmă cu ceva vreme spunea că îşi doreşte ca, tot de Paşti, să definitiveze montarea corpurilor de ilumunat public cu leduri cu lumină albă.

„Sunt bucuros să vă anunţa că am terminat această importantă lucrare în devans, de Florii, în loc de paşti. La ora actuală există corpuri de iluminat pe fiecare stâlp, în toate localităţile comunei. Au fost montate 1350 de lămpi cu leduri, cu lumină albă, o investiţie de 10 miliarde de lei vechi. Vă asigur că merită, pentru că economia de energie electrică este deosebit de mare, iar investiţia se amortizează. Îi rugăm pe oameni să ne semnaleze toate locurile unde au rămas becuri cu lumină galbenă arse, pentru a le putea înlocui”.

Se lucrează la trotuare

„Dar, să continuăm cu ce am mai avut de făcut astăzi. Avem o echipă care lucrează la trotuare din pavele, într-o zonă mai aglomerată, pe care vrem să o redăm urgent circulaţiei, pentru descongestionare. Apoi, o altă echipă lucrează la pista de biciclete, unde a avut loc un incident nedorit: cineva a intrat pe pistă cu o automacara de 24 de tone şi, evident, pista nu avea cum să reziste unei asemenea greutăţi, rezistă chiar şi la 4 tone, dar, totuşi, este făcută pentru biciclişti, nu pentru utilaje de mare tonaj. Am luat legătura cu firma respectivă, am convenit să suporte costurile reparaţiilor. Nu puteam aştepta până când firma ar fi angajat o altă firmă ca să repare pista, am demarat noi lucrările iar ei doar vor achita costurile. Acum se lucrează deja, după cum am constatat la faţa locului. Printre „picături” am mai lucrat şi la redactarea ziarului local, pe care îl fac aproape singur, doar la rubrica sport este un băiat care se ocupă”.

Minivacanţa, la pădure !

Având în vedere faptul că pădurea Vladimirescu este foarte căutată în micile vacanţe de sărbători, l-am întrebat pe edilul comunei cum se prezintă aceasta de sărbătorile pascale. „După cum am mai arătat, am mai asfaltat încă 600 de metri de drum spre şi prin pădure, astfel încât ne-am apropiat la 350-400 de metri de Mureş. Toţi cei care vin să se relaxeze la pădure vin cu maşinile pe asfalt. După estimările mele, vor fi circa 500-600 de maşini. Îi rog pe toţi vizitatorii să urmărească locurile de amplasare a tomberoanelor pentru depozitarea gunoaielor. Pe lângă acestea, ne vom strădui să distribuim şi saci de plastic, să pună resturile în ei şi să-i depoziteze lângă tomberoane. Ca de obicei, vor veni şi turişti din Germania şi ne-am dori ca aceştia, după ce se întorc acasă, să poată vorbi despre lipsa de civilizaţie a românilor. Încercăm să fim tot mai mult europeni, dar aceasta înseamnă în primul rând un comportament civilizat”.

„Le urez tuturor cetăţenilor Comunei Vladimirescu să petreacă Sfintele Sărbători în linişte, pace şi fericire” Ioan Crişan

„Unora le filează o lampă”

De ultimă oră, primarul Ioan Crişan ne anunţă că adversarii politici s-au apucat să răspândească zvonuri ridicole, legate de iluminatul public. Aceştia spun oamenilor că primarul a montat lămpile cu leduri doar pentru a-şi face campanie, iar după alegeri acestea vor fi demontate ! „Ce pot să spun despre această aiureală, decât că unora le filează o lampă? Dacă spun aşa ceva, nu m-ar mira să spună că după alegeri voi demonta pavelele de pe trotuare sau că voi rade asfaltul cu buldozerele, ca să pun în loc pământ. Mai în glumă, mai în serios, cred că va trebui să plătim paznici de noapte, ca nu cumva să fure cineva corpurile de iluminat, să spună că primarul a început deja să le demonteze ! Poate se mai şi electrocutează careva ! Mare e grădina ta, Doamne !” spune Ioan Crişan, care face apel la toţi competitorii pentru alegerile locale să-şi respecte adversarii politici, pentru a putea fi şi ei, la rândul lor, respectaţi. „Am spus de fiecare dată că sub nicio formă nu îmi voi ataca adversarii prin declaraţii jignitoare sau cine ştie ce dezvăluiri senzaţionale, dar, din păcate, nu toţi gândesc la fel ca şi mine. E treaba lor, dar îi rog, dacă sunt creştini, să se comporte ca atare, mai ales acum, în pragul Sfintelor Paşti. Pe care le urez şi lor să le petreacă în fericire şi bucurie”, spune Ioan Crişan.

Ciceac avea o listă cu numele celor care urmau să primească arborii tăiaţi din Nădlac

$
0
0

Înainte de a fi tăiaţi, cei 82 de copaci au fost fotografiaţi de un consilier al primarului, susţin procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad. Potrivit acestora, arborii tăiaţi erau repartizaţi ca lemne de foc de primarul Ciceac către anumiţi cetăţeni ai oraşului Nădlac stabiliţi de acesta anterior, existând liste cu persoanele ce urmau să beneficieze de materialul lemnos. În cadrul anchetei, procurorii au stabilit că tăierea, fasonarea, transportul şi distribuirea materialului lemnos era coordonată de persoane desemnate de primar să acţioneze astfel.
Valoarea prejudiciului produs prin comiterea faptelor se ridică la suma de 61.408,206 lei, fiind de cel puţin 50 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior.
Marţi, „judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Arad a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar cu privire la inculpatul Ciceac Vasile.
Probatoriul administrat în cauză până la acest moment procesual a relevat faptul că începând cu toamna anului 2015 până în cursul lunii martie 2016, au fost tăiaţi un număr de 82 de arbori din Parcul Mare al Orașului Nădlac denumit „Pădurice”, teren ce aparţine domeniului public al oraşului Nădlac, de către mai multe persoane, cu aprobarea primarului oraşului Nădlac, inculpatul Ciceac Vasile, fără a exista o hotărâre a Consiliului Local în acest sens, fără a deţine autorizaţie de exploatare şi fără ca aceşti arbori să fi fost anterior inventariaţi şi marcaţi cu dispozitive speciale de către personalul silvic autorizat”, se arată într-un comunicat la Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad. Luni, 25 aprilie 2016, ca urmare a obținerii autorizării legale de la instanța competentă, a fost efectuată o percheziție la sediul Primăriei Orașului Nădlac, de unde poliţiştii au ridicat mai multe bunuri.

Ghioroc, oaza care se dezvoltă pe zi ce trece

$
0
0

Cunoscută în special pentru lacul care devine „marea Aradului” în sezonul estival, comuna Ghioroc vrea să se facă remarcată şi pe alte paliere. Aşa că edilul localităţii, Corneliu Popi Morodan, face tot posibilul pentru a ridica Ghiorocul la standarde cât mai înalte. Şi, potrivit ultimelor veşti primite de la Bucureşti, îi şi reuşeşte acest lucru. Iar una dintre veşti se referă chiar la lacul din comună. „Mă bucur că suntem între cele patru comune din judeţul Arad care au câştigat finanţarea europeană a proiectelor pe PNDR. Ghiorocul va accesa fonduri europene pentru un proiect ce prevede asfaltarea a 15 străzi din comună, în lungime de aproape 7,5 Km. În acest proiect este cuprinsă şi asfaltarea drumului de acces către Plaja Ghioroc, unde se va face joncţiunea cu drumul deja asfaltat între localitatea Sâmbăteni şi Ghioroc, scopul fiind acela de a ridica nivelul turistic al comunei şi de ce nu al judeţului, ştiind faptul că plaja de la Ghioroc este un important obiectiv turistic al judeţului”, explică primarul. Un alt proiect european care a primit finanţare se referă la reabilitarea şi dotarea Căminului Cultural din Miniş. Aşadar, odată câştigate aceste proiecte, în perioada imediat următoare vor începe şi lucrările. „Pentru că asfaltările sunt cele mai solicitate de către cetăţeni, vom continua modernizarea străzilor. Anul acesta a fost asfaltată strada N. Bălcescu din Ghioroc şi deja a început pregătirea pentru asfaltarea străzilor Valea Satului şi A. Saguna din Cuvin, urmând ca în toamnă să asfaltăm străzile Crişan din Ghioroc şi Valea Bisericii din Miniş”, a mai anunţat Corneliu Popi Morodan.

Copiii, principala ţintă

„Din dezbaterile cu cetăţenii am constatat că se doreşte foarte mult investiţia în copii, adică modernizarea şi dotarea şcolilor. De aceea, împreună cu cetăţenii, am stabilit că vom încerca în viitor accesarea de fonduri europene pentru un proiect mai mare prin care se doreşte construirea unei săli moderne de sport în curtea şcolii generale din Ghioroc, implementarea unui sistem 100 % ecologic pentru încălzirea, ventilaţia şi climatizarea şcolii generale şi a liceului, dotarea la standarde europene a şcolilor din comună cu laboratoare moderne de biologie, chimie, fizică, dar şi a sălilor de curs, iar la liceu, pe lângă dotări, dorim să izolăm termic sala de sport şi să o modernizăm”, a mai anunţat primarul din Ghioroc. Şi tot pentru copii este şi un alt proiect gândit de Corneliu Popi Morodan, respectiv înfiinţarea unei grădiniţe cu program prelungit şi a unui afterschool.

Reînvie Săgeata Verde

O altă mare dorinţă a lui Corneliu Popi Morodan se referă la repunerea în circulaţiei a tramvaiului Săgeata Verde. „Ma gândesc la un proiect împreună cu cei de la Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Judeţean prin care încercăm să reînviem celebrul traseu al tramvaiului Săgeata Verde pe ruta Arad-Ghioroc. Acest lucru va avea legătură cu turismul vini-viticol din podgoria Miniş, mai exact la finalul traseului se vor vizita cramele viticole, se vor face degustări de vin şi se vor vizita muzeele din comună. Prin acest lucru dorim să reînviem tradiţia viticolă din podgorie şi, totodată, circulația celui mai vechi tramvai electric din sud-estul Europei care este cel de-al optulea din lume. Am avut turişti inclusiv din Londra care au venit să viziteze podgoria noastră, aici fiind prima școală viti-vinicolă din România”, explică primarul din Ghioroc.

Viewing all 42178 articles
Browse latest View live